Oldal kiválasztása

Pilates: minden amit tudni érdemes

Pilates: minden amit tudni érdemes

Pilates eredete

A Pilates torna egy már több, mint száz éve létező komplex mozgásforma, mely kezdetben az Egyesült Államokban vált ismertté, alapítója a német származású Joseph H. Pilates. A módszer eleinte táncosok, majd színészek körében vált népszerűvé a XX. század közepén, mára pedig több millió gyakorlója van világszerte.

Pilates lényege

A módszer neve eredetileg Contrology volt, ezzel utalva egyik alapelvére, az erőközpont (core) folyamatos és kontrollált használatára. Emellett a helyesen végzett pilates tornában nagy szerepet játszik a mély hátizmok – a gerinc stabilizáló izmainak – tudatos fejlesztése, valamint a helyes légzés, tehát a teljes test koordinált használata.

A Pilates egyik nagy előnye, hogy szem előtt tartja a gyakorlók egyéni adottságait, esetleges mozgásszervi panaszait. Emellett szinte bármilyen edzettségi állapotban belevághat az, aki javítani szeretne életminőségén, hiszen a gyakorlatok könnyedén igazíthatóak aszerint, hogy kezdő, vagy haladó gyakorló végzi azokat.

Érdemes megemlíteni, hogy a Pilates edzés alapvetően kétféle lehet. Talajon végzett, kis eszközöket integráló edzés, vagy pilates-gépeken végzett torna. Mindkét mozgásforma ugyanazokra az alapelvekre épül, ami különbözik, az a környezet. Most a talajon végzett tréning jellemzőit vesszük szemügyre.

Pilates kezdőknek

Kezdőként is érdemes bátran belevágni a Pilates edzésbe, hiszen a gyakorlatok könnyedén módosíthatóak a résztvevők edzettségi szintjétől függően. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a pilates torna (sportolók körében is) gyakran képezi egy-egy mozgásszervi sérülés utáni rehabilitáció részét.
Ez amiatt lehetséges, mert az izomcsoportokat célzottan dolgoztatják a különböző feladatok, illetve a gyakorlatok nehézségi szintje is könnyedén változtatható.

Pilates otthon

Akik otthon, a saját környezetükben érzik magukat komfortosan, azok számára is számos lehetőség kínálkozik a Pilates torna elsajátítására. Ám mielőtt online, vagy pilates videók segítségével kezdenénk neki az otthoni gyakorlásnak, érdemes a pilates módszer hét fő alapelvével megismerkedni.

A Pilates torna gyakorlatok hét fő alapelve

Centering – Központosítás

A centering első sorban az erőközpont, tehát a core stabilizálását jelenti. A erőközpontot, vagyis más néven powerhouse-t legkönnyebben a medence és a bordák által határolt területként lehet meghatározni, szinte egy, a törzset körbeölelő fűzőként is el lehet képzelni.
Minden mozdulat ebből az erőközpontból indul, mely ideális esetben nem csak erős, de rugalmas is, melynek eredményeképpen javul az izmok működésének egysége.

Concentration – Koncentráció

A koncentrálás és a gyakorlatokra való teljes összpontosítás az eredményes kivitelezés egyik alapfeltétele. Amikor jelen vagyunk az adott pillanatban és arra figyelünk, hogy a különböző izomcsoportokat összehangoltan és kontrolláltan mozgassunk, akkor fókuszált állapotba kerülünk, mely elősegíti a gyakorlatok helyes elvégzését.

Control – Kontroll

A gyakorlatok ereje és tempója feletti kontroll a sérülések megelőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet. Az átgondolatlanul, vagy lendületből végzett gyakorlatok helytelen kivitelezéshez és nem megfelelő testtartáshoz vezethetnek.

Precision – Precizitás, pontosság

A precizitás a mozdulatok végrehajtásának színvonalát emeli, tehát a mennyiséggel szemben a minőséget helyezi előtérbe. A gyakorlatok minden egyes részlete fontos: az irány, a tempó, az erő, és a légzés is.

Breathing – Légzés

A Pilates edzés közben használt légzés a laterális, vagyis oldallégzés. Ez a helyesen végzett mellkasi oldallégzés a belégzés alatt úgy emeli a bordákat, hogy közben a feszes hasizmok nem mozdulnak ki helyükről. Tehát a bordák és medence közötti képzeletbeli fűző nem lazul sem belégzés, sem pedig kilégzés hatására.
Fontos továbbá a gyakorlatok ütemének megfelelő folyamatos légzés, mely segíti az izmok munkáját és a gyakorlatok helyes ritmusának megtartását.

Flow – Áramlás

A szaggatott, hirtelen mozdulatok rugalmatlan izmokat és merev ízületeket okozhatnak. Az ilyen állapotban végzett feladatok sajnos sérüléshez vezethetnek, így nagyon fontos a gyakorlatok folyamatos, egyenletesen áramló mozgássá való összekötése.

Isolation – Izoláció

Idővel érdemes megtanulni az egyes izomcsoportok leválasztását, izolálását a többiről. Például a gyakorlatba éppen nem bevont izmokat alaptartásban hagyni, vagy tudni ellazítani a vállunkat miközben a lábakkal végzünk erősítő feladatot. Ezáltal hatékonyan és görcsösség nélkül végezhetőek a gyakorlatok.

Talaj pilates eszközök

Pilates szőnyeg

A pilates szőnyeg alapvetően vastagságában különbözik a jógaszőnyegtől. Mivel a gyakorlatok nagyrésze lassú és térdelőtámaszban, vagy hanyatt fekvésben végzendő, könnyebb a feladatra összpontosítani, ha a talaj kissé puhább és nem nyomja a térdet, vagy a csigolyákat.

Pilates karika

A pilates karika elsősorban a belső combok és karizmok erősítésének egy kedvelt eszköze. A karika ellenállását kihasználva hatékonyan fejleszthetőek a végtagok különböző izomcsoportjai.

Pilates henger

A pilates henger elsősorban az egyensúlyérzéket fejleszti. A gerinccel párhuzamosan a hát alatt elhelyezett hengerrel végzett gyakorlatok nem csak a törzs izmait dolgoztatják, de az egyensúlyérzéket, a koordinációt, és a stabilitást is javítják.

Pilates kislabda / softball

A pilates softball-t a közhiedelemmel ellentétben nem szabad keményre fújni, ideális esetben kissé összenyomható. Ennek az eszköznek a segítségével célzottan dolgoztathatjuk a hasizmokat, lábizmokat és hátizmokat.

Pilates labda / fit-ball

A pilates labda egy nagyobb méretű felfújható labda, a köztudatban fit-ball-ként ismert. Ez az eszköz talán a legnépszerűbb kiegészítő a talajon végzett pilates edzések körében, hiszen ennek segítségével könnyen modifikálhatóak a gyakorlatok könnyebb és nehezebb irányba egyaránt.

Pilates szalag

A pilates szalag, másnéven terra-band, általában a gyakorlatok nehezítésére szolgál. A szalag segítségével nagyobb kihívást jelentenek a felső végtagokkal végzett gyakorlatok, továbbá a szalag intenzívebb ellenállást adhat az alsó végtagokat fejlesztő feladatok közben is.

Pilates edzés

A pilates edzés részei:

  1. Bemelegítés
  2. Törzs stabilizáló izmainak erősítése
  3. Karok és lábak izomzatának fejlesztése
  4. Nyújtás, relaxáció

A jó pilates edzés nem csak átmozgatja a főbb izomcsoportokat – melyben az erőközpont fejlesztése kiemelt szerepet kap – de tartalmaz nyújtást és levezető, rövid relaxációt is.

Ha szeretnél egy jót edzeni, akkor nézz körül az órarendben és válaszd ki a neked megfelelő Pilates órát. https://feketeblanka.hu/orak

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a pilates?

A Pilates az Egyesült Államokból indult, Joseph H. Pilates (1880-1967) által kidolgozott mozgásforma, mely a testet egyszerre erősíti és nyújtja, valamint tónusba hozza, célja az ideális testtartás létrehozása.

Milyen típusú mozgás a pilates?

A pilates egy áramló, a légzéssel tudatosan összehangolt egész testet erősítő mozgásforma.

Mik a pilates előnyei?

A pilates edzésnek számos előnye van. Többek között a helyes testtartás kialakítása, a megnyújtóztatott, szálkás izmok kiépítése, illetve a testmozgás légzéssel való összehangolása. Összességében egy komplex test-koordináció, mely hatására hatékonyabban és egészségesebben mozgathatjuk testünket a mindennapi életben is.